Előadó: Dr. Jakab Gábor, egyetemi tanár, igazgató; PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
A pécsi cirfandliról sok mindent megtudhattunk, tapasztaltabb és kezdő borkedvelők is bátran tették fel kérdéseiket, és ízlelhették a PTE finom borait. Dr. Jakab Gábor ismeretterjesztő előadása és a jó hangulatú borkóstoló folytatást kíván. A következőkben további pécsi szőlőfajjal lesz lehetőségünk megismerkedni.
A cirfandli szőlőfajta a szakma leginkább elfogadott vélekedése szerint a Como-i tó környékéről származik, majd innen került a Habsburg-birodalom központjába, s terjedt el Bécs környékén. Olyannyira, hogy míg új hazájában páratlan népszerűségre tett szert, eredeti szülőföldjén szép lassan megszűnt a termelése. Népszerűsége és nyilvánvaló értékei ellenére a szocializmusban majdhogynem eltűnt a pécsi borvidékről, hiszen érzékeny és tömegtermelésbe nem vonható szőlőfajta. A rendszerváltást követően aztán a pécsi kutatóintézetnek köszönhetően menekült meg a fajta, hiszen a génbankból egy olyan klónt sikerült elterjeszti, mely ellenállóbb, kevésbé érzékeny és termésbiztosabb hozama van. A Cirfandli későn érő fajta, bora fűszeres illatú és zamatú, kemény karakterű, nagy évjáratokban kiemelkedő minőségű. Igazi pécs-baranyai specialitás ez a szőlő- és borfajta, unikum, a mi borvidékünkön kívül az országban máshol nem is terem. Ezért roppant fontos megbecsülnünk, mert a pécsi borvidéknek, régiónak olyan egyedi terméket tud adni, amely máshol az országban nem állítható elő, s egyaránt kötődik a tájhoz, gasztronómiájához, a borturizmushoz.